Historik

Historik  

Translation into the first 90 pages in the 1950 edition of Kongen i Boda I .


På 1920-talet började Einar Magnusson i Falköping att efter sina föräldrars berättelse att skriva ner en del av vad de visste om sina förfäder och dras släkt.


På sommaren 1928 gjorde Magnusson tillsammans med sin far en resa till hans barndomshem i Ödestugu socken. Där hälsade de på hos Gustaf och Lina Andersson i Romelsjö Västergård. Lina tog då fram en gammal släktrulla som hade sammanställts för länge sedan. Den var flera mer lång och Magnusson fick skriva av den. (Den började med en Otto Persson i Boda, som felaktig angavs vara farfar till Jan Månsson i Boda. Vid senare efterforskningar visade det sig att han var styvfar till Jan Månssons far).


Rullan upptog sedan uteslutande Jan Månssons ättlingar. Magnusson kompletterade dessa uppgifter med vad hans  far förut hade berättat och rullan blev nu 9 meter lång. Så dog Magnusson far 1932 och släktpapperen blev liggande som ett kärt minne.


1944 gjorde Magnusson ett försök att bearbeta materialet och kontaktade flera släktmedlemmar för att få ytterligare upplysningar. Han hade i tankarna att försöka åstadkomma en släktbok. Visade sig att släkten hade utbrett sig fantastiskt och det verkade vara ett ofantligt stort arbete att fortsätta med så Magnusson gav upp tanken på det.


I början av 1948 bestämde Magnusson sig att på nytt försöka sätta igång arbete med att sammanställa en släktbok. Det blev ett mödosamt forskande i arkiven och oändligt brevskrivande till pastorsämbeten, institutioner, släktmedlemmar med flera. Visade sig att de flesta  i släkten var mycket intresserade och hjälpsamma och detta gav stimulans till fortsatt arbete. Det gällde ju inte bara släkten här i Sverige utan nästan en tredjedel var bosatta i Amerika. Det var ett mycket krävande arbete att får fram adresser och skriva breven då de flesta inte längre kunde det svenska språket. Till slut lyckades Magnusson komma i kontakt med de flesta av dem.


Många har naturligtvis bidragit med uppgifter och information om släkten. Mer om detta finns att läsa i Släktboken ”KONGEN I BODA” del I.